School staat nu echt voor de deur. Morgen zit ik ook weer achter een schoolbank. De stress kan weer beginnen. Je gaat binnenkort weer veel toetsen krijgen, huistaken moeten maken. Maar ook hobby’s beginnen weer. Hierdoor moet je echt goed leren plannen. Ik ga nu naar het vierde middelbaar, dus ik heb doorheen de jaren een manier gevonden om te plannen. Kijken jullie mee naar mijn manier van plannen en lezen jullie ook even mijn tips?

Ik klink vast als een leerkracht of als je ouders, maar plannen is erg belangrijk! Het maakt je leven echt makkelijker.

Wat gebruik ik om te plannen.

  • mijn schoolagenda
  • de deskplanner van hema
  • een los blaadje
  • verschillende markeerstiften. (je kunt ook verschillende kleuren balpennen gebruiken)

Hoe ik plan.

Wij zijn in België verplicht om een schoolagenda te kopen en te gebruiken. Bij mij op school wordt deze zelfs gecontroleerd en moet hij getekend worden. Maar eigenlijk vind ik deze niet fijn. (en ik ben bang om hem te vergeten als hij steeds op mijn bureau ligt.) Daarom gebruik ik de deskplanner van de hema, deze kost 4,50 euro en is echt heel erg fijn.

In het begin van de week pak ik mijn agenda en een los blaadje. Op dat blaadje schrijf ik alle toetsen en taken op die ik die week heb (met de dag erbij natuurlijk) en voor de week erna. Dit doe ik omdat er nog wel eens een grote taak of toets gepland kan staan die maandag of dinsdag en ik daar al vroeger naar moet kijken. Dan pak ik mijn deskplanner erbij en schrijf ik mijn hobby’s op. Op maandag heb ik bijvoorbeeld pianoles, op woensdag klarinetles en op vrijdag en zaterdag heb ik samenspel. Op die momenten kan ik bijvoorbeeld al niet leren. Ook heb ik vaak chiro op zondag, maar dit weet ik nooit zo vroeg. Daardoor moet ik zorgen dat ik die namiddag sowieso kan vrijhouden. Deze activiteiten markeer ik met paars, en ik zet er een tijd bij.

Dan vul ik al mijn taken en toetsen in. Mijn toetsen markeer ik met roze en mijn taken fluoriseer ik met blauw. Ik schrijf ze op op de dag dat ik ze moet afleggen/afgeven.

Het plannen zelf.

Dan kijk ik terug op mijn losblaadje en kijk ik hoeveel werk ik aan een bepaalde test  heb. Ik schrijf erbij welke onderdelen ik moet kennen en kijk hoelang ik ermee bezig ben. Deze plan ik dan in. Als ik talen moet leren, plan ik eerst de voc en dan de grammatica, zodat ik makkelijk oefeningen kan maken. Voor blokvakken zet ik als eerste de theorie en dan de oefeningen. Ik zorg er ook voor dat ik de dag voor de toets, het enkel nog eens moet herhalen.

Als er een trimestertaak aankomt, zorg ik dat ik deze over verschillende weken plan. Ook parate kennis van aardrijkskunde (de landen van de wereld bijvoorbeeld) plan ik al ver van tevoren in.

Enkele losse tips

  1.  Heb je geen deskplanner, maak per dag een los blaadje met wat je die dag gaat doen. Hang deze naast elkaar voor je bureau. Zodat je er steeds naar kunt kijken en je vooruitgang ziet.
  2. Zorg dat je planning flexibel is en er ook leuke dingen in staan!
  3. Heb je een deskplanner? Schrijf er een motiverende quote in.
  4. Versier je planning, dit maakt het leren een beetje leuker.
  5. Doe kleine taakjes direct! Die ene mail sturen, naar je leerkracht bijvoorbeeld. Dit kost twee minuten en je bent ervan af. Als je hem uitstelt -heb je een grote kans dat je hem vergeet- moet je er weer opnieuw aan denken en hem dan schrijven, dan verlies je weer 5 minuten. Ga verstandig om met je tijd.
  6. Beloon jezelf. Als je een week je planning hebt kunnen volhouden en je punten zijn goed (Stel zelf een norm van wat goed is. Vergeet niet een 6 is goed als je van een 4 komt. Maar slecht als je van een 8 komt.) kun je jezelf belonen met iets. Je kunt wekelijks iets kleins doen, of maandelijks iets groter. Dit kun je helemaal zelf invullen.

Dit waren mijn tips om te plannen. Hopelijk hadden jullie er wat aan!

Heb jij nog een ultieme plantip?

X Lore

PS. volg jij mijn blog al? Dit kun je doen door je e-mail hiernaast in te vullen en daarna je mail te bevestigen!

 

2 thoughts on “Plannen, mijn tips voor een schoolplanning. #B2S”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *