Salut!! Je weet het of je weet het niet, maar ik zit in de chiro. Chiro is een jeugdbeweging in België en ik ben er trots op. Aangezien chiro niet bekend is in andere landen, wil ik jullie er kennis mee laten maken. (kleine disclaimer, ik bedoel dit niet aanvallend naar scouten, ksa’ers… love them all <3 )

 1. Chiro is uniek, je vindt ons enkel in België en daarom noemen wij ons de nationale trots van België. Phuh scouts is toch overal hetzelfde?
 2. Wij zijn niet creatief? Uhm wat zegt u? Wij schudden hier wel iedere week nieuwe, originele programma’s uit onze mouw.
 3. Wij hebben door onze creativiteit zelfs een eigen chirowinkel (en als lid krijg je korting). De banier zit op 10 plaatsen in Vlaanderen/ Brussel gevestigd.
 4. En dat van geen fysiek hebben, kun je maar beter ook vergeten. Wij lopen de longen uit ons lijf bij bepaalde spellen. En doen zotte fysieke inspanningen.
 5. Ook wij kunnen sjorren en bouwen de meest zotte dingen. Ons kampvuur is sowieso groter. 😉
 6. Ook moeten we echt geen moeite doen om back to basics te gaan. (Sorry padvinders, maar hier kunnen jullie echt wat van leren)
 7. Ja wij kunnen sjorren en ja wij gaan makkelijk back to basics, maar wij denken ook aan ons comfort en kunnen op ons gemak een kakske doen 😉
 8. Onze afdelingsnamen zijn origineel, mooi en we schamen ons alles behalve. Ik ben een KeTi en ik ben er trots op (sorry, verkenners, gidsen en givers…)
 9. Wij krijgen coole bijnamen, geen totem voor mij. Toch bedankt hoor! (ik heb zelfs meerdere bijnamen, maar sstt)
 10. Btw, ons uniform steekt er toch met kop en schouders bovenuit hoor. Een beige rok, een rood t-shirt, hoodie, hemd, kousen… maar nooit een lange broek hoor. WIJ ZIJN GEEN PLOOIERS!
 11. Vergeet dat sjaaltje maar, onze nek gaat niet beginnen zweten deze zomer op kamp.
 12. Geen enkele rok is hetzelfde. Je vindt hier zoveel mooie herinneringen op terug. Namen, afdelingslappen, kampaandenkens en ga zo maar door.
 13. We zijn trots op onze chiro en hangen onze vlag hierdoor zo hoog mogelijk.
 14. Op de dag van de jeugdbeweging staan wij ten minste allemaal paraat in uniform!
 15. wij hebben elk ons eigen afdelingslied, maar dat niet alleen we hebben ook nog een heleboel anderen liederen en iedereen kent ze allemaal uit het hoofd, zelfs de jongste bengeltjes.
 16. Wij tonen respect voor andere jeugdbewegingen. Wat je misschien niet altijd verwacht, maar ons motto is, zo lang je maar in een jeugdbeweging zit en plezier maakt. Wat maakt dan de naam van je jeugdbeweging uit. Wij zijn trots op wie we zijn en vragen enkel respect van andere jeugdbewegingen, wij zijn misschien wel de grootste, maar onze nek is niet vreselijk dik.

Zoooo dit was het dan, hope you enjoyed it en hopelijk weet je nu een beetje beter waar chiro voor staat. ( Eigenlijk zijn wij gewoon een groep mensen met vele energie die spelletjes spelen en zot doen )

Au revoir!  X Lore

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *